Wenecki karnawał przez cały rok i włoskie smaki w nowej restauracji VENEZIA Magdy Gessler

 

Polacy kochają Włochy, włoską modę i przede wszystkim włoską kuchnię. Magda Gessler, znana restauratorka, tym razem szykuje prawdziwą włoską rewolucję w Śródmieściu Warszawy, na ul. Marszałkowskiej 10/16. To właśnie tu została otwarta odmieniona VENEZIA Ristorante.
 
W nowej restauracji oczarują nas barwy ścian i tkanin, przywołujące na myśl jedyny na świecie – przepełniony kolorami, maskami, muzyką – wenecki karnawał. Wnętrza wypełnią kolory wody – błękity i turkusy; odcienie różu – od jasnego, pastelowego aż po intensywny cyklamen z fioletem oraz kolory zachodzącego słońca na starych weneckich kamienicach. W nowej restauracji daje się odczuć przestrzeń, którą tworzy prawdziwa Wenecja.
 
Niezwykłe położenie Wenecji między lazurem nieba a morza tworzy niezapomniany efekt i inspirację dla wielu artystów. „Dla mnie Wenecja mieni się jak woda i szkło Murano” – mówi Magda Gessler. Nic dziwnego, że kreatorkę smaków, malarkę, absolwentkę madryckiej Akademii Sztuk Pięknych, to miejsce musiało zainspirować, również  kulinarnie. Jak sama podkreśla: „Pierwsze skojarzenie z tamtejszą kuchnią to wątróbka po wenecku – moje ulubione danie. Jadłam tam też najlepsze risotto z truflami. Dlatego w nowym menu w VENEZIA Ristorante będziemy podawać właśnie te potrawy. Prawdziwa wenecka kuchnia to niesamowity sposób traktowania trufli i ryb. Owoce morza będą często gościły na naszym stole w smacznym wydaniu. Polecam i zapraszam do nas na świeżą oratę (doradę) i branzino (okonia morskiego). Na pewno będzie pachnieć morzem we wszystkich naszych makaronach i pastach. Będzie u nas lekko, miło i przyjemnie”.
 
W menu znajdą się również delikatne, ręcznie robione makarony, pasty przygotowane na bazie starodawnych włoskich receptur, aromatyczne wędliny, wyśmienite sery. We włoskiej restauracji nie może zabraknąć pizzy, do wypieku której pojawił się teraz widoczny od strony sali kamienny piec. „Między tymi wszystkimi, niekiedy wykwintnymi daniami, na wyciągnięcie dłoni będzie codziennie najpyszniejsza, normalna pizza na kruchym spodzie, którą każdy się zachwyca i każdy jej pragnie”  dodaje restauratorka. Na szczególną uwagę zasługuje Pizza Murano, skomponowana według osobistego przepisu Magdy Gessler. Tajemnica smaku kryje się w duszonej na czerwonym winie konfiturze z cebuli, kompozycji bakłażanów, rozmarynu, pomidorów, cukinii, żółtej pieczonej papryki i aromatycznego sera tallegio. A na deser pani Magda poleca „wyśmienite, kolorowe tiramisu, zupełnie nieklasyczne tak jak szkła Murano, które mienic się będą  swoim smakiem i kolorem”.
 
Oferta Ristorante VENEZIA skomponowana została z myślą zarówno o klientach indywidualnych, jak i grupach zorganizowanych. Przestronne sale doskonale nadają się na spotkania z przyjaciółmi i rodziną oraz większe wydarzenia. Oprócz sal o łącznej powierzchni 250 m2, na gości czeka też przestronny 150 metrowy ogród czynny cały rok. Jest też sala VIP na spotkania 35 osób. Dla najmłodszych przygotowano jak zawsze specjalne menu.
 
Restauracja czynna w godz. 12.00-23.00
 
Restauracja Venezia
ul. Marszałkowska 10/16
00-590 Warszawa
tel. 22 621 69 73
venezia@venezia.com.pl